entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Hanna & Hanna berättar om Ung Företagsamhet

Marknadsföring & försäljningPosted by Tomas Tränkner Sat, October 03, 2015 14:17:30
Hanna Engström Löwenborg och Hanna Eriksson berättar:

Vi kommer från Ung Företagsamhet Gävleborg och jobbar med entreprenörskap i skolan, och arbetar för att skapa fler företagsamma ungdomar.

Entreprenörskap på schemat
Entreprenörskap är att ha ett eget driv, att gå från ide till verklighet. Vi jobbar med entreprenörskapet som en röd tråd genom hela utbildningssystemet. Dels har vi tre läromedel för grundskolan och sen har vi en processutbildning för gymnasiet. Det heter UF-företagande där man får testa på att starta, driva och avveckla ett företag under ett skolår. Sen har vi en alumniverksamhet,ett nätverk för de som vill fortsätta att utveckla sin företagsamhet.

Man kan se att de som drivit UF-företag på gymnasiet startar i större utsträckning företag senare i livet. 20 % av dem som drivit UF-företag startar företag på riktigt efter sin studietid.

Ger självförtroende och mod
Jag har själv drivit UF-företag säger Hanna Eriksson. Man lär sig driva ett företag, ta ansvar på ett sätt som man inte gör i det vanliga skolarbetet. Man får självförtroende, och vågar stå och prata.

Hanna Eriksson: -Jag och två tjejer i min klass fick idetorka vad vi skulle göra. VI såg ett behov i skolans cafeteria. Där fanns ett utbud av mycket onyttiga mellanmål. Men vi ville äta något nyttigt till mellanmål och vi visste att andra kände på samma sätt. Så vi bakade hälsosamma och energirika powerbars. Vi satsade hårt på UF-företagandet under gymnasietiden och det var det roligaste jag gjort.

UF-kulturen i Gävleborg är väldigt stark. Jag gick ekonomiprogrammet och då var det obligatoriskt. Men det här var något som jag verkligen ville göra. Jag var väldigt studiemotiverad men hade tappat driv och glöd under sista året. Då kom UF-företagandet, där jag fick vara kreativ och göra något som jag tycker om.

Hanna Engström Löwenborg hade inget UF-program på sin skola.-Men jag gick en kurs i marknadsföring där vi tog fram en produkt och skulle beskriva hur vi skulle gått tillväga om vi skulle sålt den. Och det var den roligaste kursen under hela skoltiden.

Blir mer företagsamma
UF-företagande handlar också om att vi skall bli mer företagsamma individer, oavsett om du startar eget eller blir anställd. Man blir någon som kan ta egna initiativ och jobba i grupp, man är inte rädd att ta egna initialtiv och ta kontakter med näringslivet. Det blir en fantastisk resa för eleverna.

Just nu har UF-företagen precis kommit igång för året. Man kan dock fortfarande registrera sig som gymnasieelev på www.ungforetagsamhet.se. Man måste också prata med sin lärare om vilken kurs det kan passa i. I vissa program är detta obligatoriskt och i andra är det individuellt val. Du kan även driva det som ett eget projekt i gymnasiearbetet och då måste man vara karaktärsinriktad i sitt UF-företagande.

UF-företagandet finns i Sveriges 24 regioner. Vissa skolor har UF-samordnare men det bästa är att gå till sin närmaste lärare, eller gå in på vår hemsida och ring till det regionala UF-kontoret.

Varför göra detta?

Du kommer att ha ditt roligaste gymnasieår någonsin och få vara med om något du inte varit med om förrut. Du får förverkliga din egen ide och skapa din egen resa. Det är inga instuderingsuppgifter, inga prov, det är upp till dig vad du gör med ditt företag.

Många tycker att det är läskigt och svårt i början. Men efter ett tag när det börjar rulla på så märker man hur mycket man växer.

Undersökningar visarpå många positiva effekter för de som genomgått UF-företagande. Högre löner, mindre sjukfrånvaro och större andel kvinnor som startar företag.

Passion, driv & engagemang
De egenskaper som krävs för att lyckas som företagare är passion, driv, engagemang och att våga. Men grunden till företagandet är att ha en bra ide, som går att sälja.

Många är rädda för den ekonomiska risken, att man inte går in i en trygg anställning. I UF-företagen är man skyddad av skolans väggar och våga misslyckas.

Många UF-alumner som startar företag gör det ofta inom något annat än vad ge gjorde på gymnasiet. Men de har fått modet att starta företag. Drygt 20 % av UF-företagarna startar senare eget företag.

En av de roligaste bitarna är sälj och marknadsföring. Det finns en tävling under den regionala mässa, året säljare, där man tävlar i försäljningens olika delar.

Vi har ungefär 130 partnerföretag i Gävleborg med en stor bredd, som står för cirka 50 % av finansieringen. Och det är bra, för vi riktar oss till alla ungdomar. Det känns bra att vi har så många partnerföretag, vi är på rätt väg.

Hanna & Hanna jobbar heltid på Ung Företagsamhet med sex personer i Gävle och kontor i Sandviken, Söderhamn, Hudiksvall och Bollnäs.

Testa eller medverka!
Du som är gymnasieelev - gå in och registrera dig och testa på att köra UF-företag under ett läsår. Är du företagare - gå in och se om du skulle vilja engagera dig mer som t.ex. rådgivare till UF-elever eller privatparner till Ung Företagsamhet.

Lyssna på hela avsnittet här.