entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Han satsar på småbolag som gör världen bättre

FörändringsarbetePosted by Tomas Tränkner Sun, July 10, 2016 08:49:01
Andreas Gunnarsson är riskkapitalist och portföljansvarig på Midroc New Technology. Han identifierar bolag, analyserar, investerar och avyttrar bolag.Varför håller Midroc på med riskkapital? MIdrocs ägare bestämde att ett visst kapital skall gå till att göra världen bättre och få pengarna att växa.

Det som tar längst tid är utvecklingen av bolagen. En investerare kanske vill gå ut efter tre år. Men för Midrocs företag tar det sju till åtta år för en del bolag. I

Investeringarna riktar sig till företag som gör världen bättre. Andreas Gunnarsson jobbar just med följande bolag:

Air2Air gör kärnor till värmeväxlare och avfuktaraggregat. Deras produkt ger lägre tryckfall och högre effektivitet.

Lamera gör en stålsandwich med hög vridstyvhet.

Powercell bygger bränsleceller för bilar, båtar, hus mm.

Heliospectra gör ett intelligent ljussystem för växter. Det går att kontrollera hur växten växer.

Minesto har en produkt som använder tidvatten för att utvinna energi

Solarwave bygger portabla vattenreningsanläggningar som drivs av solkraft.

Alla dessa bolag är exempel på investeringar som kan göra världen lite bättre.
Det är många företag som kontaktar Andreas Gunnarsson för att söka finansiering. När det var som värst kunder det vara 800 ansökningar per år.

Det går bra för de sex företagen. Men trots det är Andreas frustrerad över att det går så långsamt med att få kunderna att se värdet i ny teknik. Samma sak gäller leverantörskedjor som inte alltid finns. Och detta är saker som Andreas Gunnarsson får hjälpa till med.

En typisk dag för riskkapitalisten Andreas består av styrelsemöten som leder till actionlistor. T.ex. att gå igenom en budget, skapa en ny budget, prata med kunder och förhandla fram partneravtal och anställa personal.

Andreas läste ekonomi i Jönköping och startade ett par bolag. Ett inom datasäkerhet och ett inom marknadsundersökningar via internet. De fick massor med riskkapital och anställde många personer. Sen kom den it-kraschen 2001 och det ena bolaget likviderades och det andra gick i konkurs.

Sen började Andreas på Connect i Stockholm och jobbade med att samla ihop entreprenörer mot riskkapital. Sen hamnade han på Saab och jobbade med Minesto som Midroc investerade i. Och efter ett tag började Andreas på Midroc 2009.

Om jag är ensam entreprenör med en bra ide, och skulle vilja ha riskkapital till att utveckla företaget, hur gör jag då?

Det viktigaste är att förstå affären, menar Andreas Gunnarsson. Det andra är att man måste kunna förklara det för investeraren. Man bör känna till att investerarer kan gå in i olika skeden i ett företag.

Om Midroc skall vara intresserade att gå in i ett företag skall det vara en s.k. kvantsprångsteknologi, något banbrytande,det skall finnas en bra ledning på företaget och investeringen skall göra världen bättre. Om dessa kriterier är uppfyllda kan Midroc gå in med 15 miljoner kronor.

Att förstå kunderna kommer man långt med. Men det är få som tillämpar menar Andreas avslutningsvis.

Lyssna på hela avsnittet här.