entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Osteopaten Ousmane har 6 månaders kötid

FörändringsarbetePosted by Tomas Tränkner Mon, September 28, 2015 18:08:14

Ousmane berättar:

Jag är osteopat och sjukgymnast och startade min praktik i Linköping för 12 år sen. Jag är fransman med en pappa från en gammal fransk koloni och min mamma är från Frankrike.

Osteopati?
Det är inte så många som vet vad osteopati är. Det är en manuell medicin. Och i många andra länder är det en del av vården. I Frankrike, där jag är utbildad, har många läkare och sjukgymnaster det som en specialistutbildning, en del av vården. Det är ett sätt att titta på kroppen. Du kanske har ont i nacken på grund av att du vrickat foten några månader innan. Allt kanske inte ligger som det skall och du halkar lite grand så det blir en kompensation i nacken.

Vi försöker hitta den grundläggande orsaken till besvären.

Vanligt i Frankrike
Under min sjukgymnastutbildning var mina lärare osteopatutbildade, som tyckte det var bra med denna utbildning som komplement. Jag kom till Sverige för att jag träffade en svensk fru. Då hade jag jobbat 12 år i Frankrike på min praktik. Jag tog då ett sabbatsår och vara med mina barn.

Fick inget jobb
Efter mitt sabbatsår försökte jag jobba som sjukgymnast på sjukhuset eller vårdcentral. Men det gick inte, jag fick inget jobb. Jag tänkte då att jag gör det jag är bäst på, att starta eget, min egen praktik.

Min svärfar hjälpte mig ganska mycket. Jag gick till arbetsförmedlingen och lyckades komma med på en startaegetkurs, men det var inte lätt, det trodde inte på mig för de menade att det redan fanns så många sjukgymanster.

Går bättre idag
Idag är det 6 månaders väntetid och timpriset är 900 kr/h. Arbetsförmedlingen hade fel. Jag ville starta tillsammans med andra, Friskhuset, med två massörer och en akupunktör. De och deras familj var mina första kunder! Jag började med en till två patienter i veckan. Med det var inte lätt i början. Jag ägnade all övrig till till marknadsföring och förklara vad osteopati är. En del trodde att jag var en fransk ostspecialist.

Erbjöd gratis behandlingar som marknadsföring
Jag marknadsförde mig med att åka till olika idrottsföreningar och träffa golfinstruktörer. Bjuda dem och testa på behandlingen för att känna skillnaden mellan olika metoder. Det gick ganska bra men det tog två år innan effekterna av marknadsföringen gav resultat. Humöret var inte alltid på topp under denna period.

Även språket var jobbigt, min svenska var inte så bra. Mitt självförtroende var inte så bra. Men det kom snabbt tillbaka. Jag var tvungen att kämpa, det var en överlevnadsfråga.