entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Från krigets Irak till egen frisörssalong i Sverige

FörändringsarbetePosted by Tomas Tränkner Mon, September 14, 2015 16:30:54

Karwan driver frisörssalongen New Look i Linköping. Han började klippa vänner, och märkte att de blev glada av det. Så han tänkte -jag är ju bra på det här, varför skulle jag inte kunna utnyttja detta?.

Karwan berättar:
Sen pluggade jag på Hair Academy i Norrköping. Sen fick jag faktiskt jobb av killen som hade skolan, han tyckte att jag var duktigt. Det blev pendling fram och tillbaka mellan Linköping och Norrköping.

Valet att bli frisör
Jag har alltid gillat att komma in i en frisörssalong. Det luktar fräscht, miljön. Det var nog det som lockade mig när jag gick till frisören med pappa i Kurdistan.

MIn pappa var mäklare i Kurdistan i Irak och han flydde från Saddam Hussein. VI kom efter till Sverige lite senare. Jag kommer ihåg tillfällena när man klippte sig och blev fin i håret.

Fönad istället för klippt
En dag fick jag pengar av mamma för att gå och klippa mig. Och så gick jag till frisören men blev bara fönad i håret, för att jag tyckte om att sitta och bli ompysslad i håret. MIn mamma var inte glad när jag kom hem för jag var ju fönad istället för klippt!

Jag är uppväxt i Skäggetorp i Linköping och gick i skolan där. Sen blev det Anders Ljungsteds Gymnasium med språkinriktning följt av folkhögskola i Skäggetorp. Jag jobbade sen i en videobutik eftersom jag var intresserad av filmer. Jag fick jobb där för jag hyrde massa filmer och frågade nästan en gång i veckan om jag kunde få jobb där.

MIn pappa uppfostrade mig och mina bröder med att man skall sköta sig. Och jag tror att det är en orsak till att jag och mina bröder har jobb idag. Min yngre bror jobbar idag på timme i min salong.

Magnus menar att detta är ett bra exempel på vad vi i denna podcast vill åstakomma, att små företag vågar ta in en till eller två. Då kan vi mota bort arbetslösheten.

Karwan fortsätter att berätta:
Min envishet har drivit mig hela tiden. Alla sade till mig att det kommer bli jättesvårt, du är bara 21 år. MIn pappa sade att du får jobba dubbelt så hårt om du inte är här ifrån. Det var så jag gjorde när jag jobbade i videobutiken och sparade pengar till min kurs. Jag fick ju betala själv för frisörsutbildningen i Norrköping.

Hårt arbete
Då kostade utbildningen 60 000 kr och det var mycket pengar för mig. Två somrar jobbade jag på Scan mellan 12 på natten till 5 på morgonen, gick hem och sov till kl 13. Sen jobbade jag från 14 till 22 i videobutiken. Det var tuffa tider men det lönar sig nu.

När jag startade mitt företag bodde jag hemma hos mina föräldrar. Men sen flyttade jag hem till min mormor som var ensam för att de ville att någon skulle ha koll på henne.

Det är kul nu när man ser tillbaka på 10 år, vad fort det har gått. Jag har lärt mig massor. Alla kan ju jobba men att bemöta en kund kräver känsla. Jag brukar alltid säga till mina anställda att du skall alltid hitta något hos kunden som ni har gemensamt, t.ex. fotboll eller bloggar. Det är något man blir riktigt bra på efter ett tag.

Man läser en människas beteende. Vissa kommer och vill bara sitta och då förstår jag att han/hon vill bara sitta, bli klippt och kanske inte prata så mycket. .

Det har blivit bättre i Sverige
Som kurd i Sverige tycker jag att vi har blivit mycket bättre på att kommunicera med varandra under de senaste 10 ären. Skall man gå till en busshållplats så tänker den som står där, oj oj nu kommer det nån. Men nu är det mer hej, hej, Man hälsar mera.

Om man åker med finlandsbåten så märks att det är en skillnad i klädstill och matkultur mellan Sverige och Finland. Här har vi ju allt nästan och folk vill ju komma hit. Vi har rent vatten överallt och det kanske vi inte tänker på.

Varje gång en kund går ut från frisörssalongen med ett leende så känner jag att det är jag som gett kunden leendet. Det är viktigt att ge kunderna tips på vad som är inne. Jag har kunder som berättar att de gått till samma frisör i 10 år och blivit klippta på samma vis.

Jag försöker föreslå kunderna någon variation i klippningen var tredje eller fjärde klippning. Vissa kunder behöver vägledning och andra vet precis hur de vill se ut.

Lyssna på hela avsnitt 14 här.