entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Heart IQ - stanna upp och hinn mer

FörändringsarbetePosted by Tomas Tränkner Thu, October 22, 2015 17:45:32

Detta blogginlägg handlar om hur man hittar den inre drivkraften och hur man blir ett med sin egen person. Hur detta kan inverka på entreprenörsskapet.

Vi träffar återigen Anneli Påmark och Carl Österberg.

Anneli och Carl berättar:

Bakgrunden till metoderna för personlig utveckling och ledarskap är "Heart IQ", hjärtats intelligens. Det är inte bara känslor, det handlar om att känna. I vårt samhälle prioriterar vi ner det. Vi tänker oss fram till det mesta med fakta.

Känslor är inblandade i alla beslut
Om vi skall köpa nått av någon är det väldigt mycket känslor inblandade. Vi intalar oss att den där bilen är bra och krocksäker. Vi integrerar våra känslor med våra tankar, våra värderingar, präglingar och varför jag är som jag är. Jag kanske har andra drömmar och värderingar om jag tittar in i mig själv.

Jag kanske lever utifrån mina föräldrar eller vänners förväntningar. Jag vill ta hand om min hälsa, må bra, gå ner i vikt och börja motionera. Men jag gör inte det. De flesta människor har rätt bra koll på vad som är hälsosamt och vad som får en att må bra. Vi ska inte äta skräpmat och socker. Ändå gör vi det. Trots att vi vet detta och vi inte lever efter det så blir vi jätteförvånade efter många år när vi blir sjuka.

Jag vet vad som borde göras men gör något annat
Allt detta påverkar hälsan. Det handlar om att se integrationen, helheten i allt det vi gör. Jag vet vad som borde göras men gör något annat, på grund av att det undermedvetna styr oss. 5-9 % handlar om aktiva val, resten styrs av det undermedvetna. För att kunna förändra måste vi komma ner till det undermedvetna. Det gör vi genom att känna och komma i kontakt med andra delar. Detta är Heart IQ konceptet.

Man frigör blockeringar och ökar medvetenheten hos oss själva. Det handlar om att vilja och våga och lita på att detta ger resultat, annars kommer det inte att fungera. Våra kursdeltagare kan inte direkt förklara vad som skett men det ligger i det undermedvetna.

Stanna upp
Den upplevelse man får gör att man blir medveten om sina egna beteenden. Varför gör jag som jag gör istället för det jag egentligen vill? Om man aldrig stannar upp och känner efter blir man aldrig medveten om detta, och fortsätter som vanligt med den programmering som vi vuxit upp med.

Det finns personer som varit i en djup livskris, och efter en kurs så börjar allt hända i deras liv. De tar tag i saker och ting och ser positivt på livet igen. De hittar drivkraften att ta de steg de verkligen vill.

Det är inte bara de som har problem som kommer til våra utbildningar. Många kommer för att de vill fortsätta utvecklas. Man kanske har en bra situation men behöver något mer, på samma sätt som Carl kände.

Hitta sig själv ger fördelar
I våra utbildningar tränar vi på kommunikation och att vara autentisk, äkta. Det gäller även vid kundkontakter, att lyssna av och känna in. Vi har en kille som spelat golf och förbättrat sina golfresultat och blev helt överraskad av det.

Magnus menar att när han är öppen och rak och berättar t.ex. om att allt kanske inte är bra, så får man ibland tillbaka en historia. Många mår idag faktiskt inte så bra. Vi stressar och äter onyttigt och tror att vi skall hitta lyckan på det sättet.

Det finns en stark koppling mellan vad vi äter och hur vi mår. Socker ger kortsiktig belöning med dopamin. Det finns många stimulansia som gör att vi tror att vi mår bra. Det finns ursprungskulturer som inte har några välfärdssjukdomar som diabetes, cancer eller depressioner. Var tionde svensk äter antidepressiva mediciner, 1 miljon svenskar.

Vi får höra från många läsare av vår bok som säger "wow, resten av mitt liv är kvar!". Det handlar bara om de val vi gör och att känna. Allt det integrerar vi i våra kurser.

Friskare men sjukare
Även om befolkningen blir äldre och äldre blir de också sjukare fler dagar. Vi vill ju att folk skall bli friskare. Det finns väldigt lite forskning kring hur vi skall hålla oss friska.

Om man är frisk, har självkänsla och företaget går bra, vad skall jag tänka på? Eller är det bara att köra på? Stanna upp, reflektera ibland, menar Carl. Vi hinner mer genom att stanna upp, konstigt nog.

Hitta sina hinder
Carl menar att deras kurser tar fram vad som hindrar mig. Det handlar inte bara om "här befinner jag mig och dit skall jag ta mig". När det går bra, hur kan jag då känna att jag är värd framgången?

Vi kanske tror vi har en bra självkänsla, men på undermedveten nivå så kanske vi inte har det och det är det som hindrar oss.

Mål behöver inte var hårda och kvantitativa. De kan också vara mjuka som till exempel att må bra, att ge sig själv tid för reflexion.

Läs mer på www.humanawareness.se eller googla "vägra följa John".