entreprenörsdrivsbloggen

entreprenörsdrivsbloggen

Om bloggen

Vi vänder oss till alla småföretag, företagare och entreprenörer. Vi vill verka för att skapa tillväxt i våra företag. Bloggen är den skrivna versionen av vår podcast entreprenörsdriv. Vi diskuterar företagandet, drivkrafter och entrepenörsskap blandat med intressanta gäster. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och ge många tips! Nytt poddavsnitt kommer alltid ut en gång per vecka, oftast på söndag eftermiddag. Ibland kommer fler avsnitt per vecka. Du kan prenumerera på oss i Itunes, Acast, Sticher eller andra poddcastläsare. Följ oss även på Instagram, Facebook och Twitter så missar du inget. Vill du se några filmsekvenser så kolla in vårt youtubekonto. Du kan kontakta mig på tomas@entreprenorsdriv.se

Vägra följa John - att göra det man egentligen vill

MålstyrningPosted by Tomas Tränkner Mon, October 19, 2015 19:58:12

Annelie Påmark och Carl Österberg har skrivit boken "Vägra följa John", från vanligt normal till omåttligt unikt fenomenal.

Annelie och Carl berättar:
Boken handlar om det som vi själva gått igenom, bitarna i livspusslet och allt det som måste vara på plats för att må riktigt bra.

Carl är i grunden civilingenjör och jobbat massor med år i näringslivet de senaste 15 åren. För några år sedan sadlade han om , och jobbar idag som författare, föreläsare och kursledare. Han jobbar även med personlig utveckling tillsammans med Anneli Pålmark. Hon har också lång enrfarenhet från näringslivet som chef, projektledare på Arka, Ericsson, Alstom, Textronics. Hon har sett hur ledarskap kan fungera bra och även mindre bra.

Varför jobbar ni inte kvar på dessa fina jobb?
För Carl hann livet ikapp honom. Jag hade uppnått allt jag hade drömt om, men ändå var det något som fattades. Det var tomt inombords och det fanns kvaliteter och livet hade mer att ge. Jag började leta mig fram till något annat som inte handlade om karriär och pengar. Jag hittade mig själv. Jag hade sprungit ifrån mig själv och mina känslor. Jag hade tryckt tillbaka det.

Annelie har studerat personlig utveckling och vad som hållit oss friska och starka, de senaste 25 åren. Jag har längtat efter att få jobbat mer med det. För ett antal år sedan började jag jobba helt med detta.

Det var därför vi började skriva boken som kom ut för 1,5 år sen. "Vägra följa John", från vanligt normal till omåttligt unikt fenomenal. Boken handlar om det som vi själva gått igenom, bitarna i livspusslet och allt det som måste vara på plats för att må riktigt bra.

Allt hänger ihop
Börjar man titta närmare på saker så hänger allt ihop. Det finns massor av självhjälpsböcker och personlighetutveckling som är bra. Men man får läsa så himla mycket och vi kändes att det saknades en bok som beskriver helheten, som binder ihop allt.

Vi har fått mycket feedback från människor som kan förändra sitt liv. En sak är ju att läsa om det, men en annan att åstadkomma förändringar i sitt liv. Som småföretagare handlar det om att hitta den inre drivkraften, att vara styrd av sin egen inre längtan istället för det som vi tror är bra. Vi har ju många föreställningar om att det här kan jag bli stor på, men så kanske jag inte känner 100 % för det. Och då blir det aldrig bra. Men att följa det jag känner för kan vara svårt att hitta.

I våra ledarskapsprogram jobbar vi med att deltagarna skall hitta sin inre drivkraft. Hittar man detta kanske man inte behöver springa så fort och ringa så många samtal, och helt enkelt bli effektivare. Lägga färre timmar och ändå få mer gjort. Även kommunicera mer utifrån sig själv.

Bråttom eller viktigt?
Varför gör jag en sak och vem är det som prioriterar? Att ha tusen bollar i luften har ansetts betyda stresstålig. Jag for som en iller mellan alla panikuppdrag och stressen är det som verkligen bryter ner oss.

I stora företag är det mycket uppgiftsorientering men oftas saknas den långsiktiga visionen och den grundläggande anledningen till att det här företaget finns. Vad är det vi skall åstadkomma i det här företaget, eller finns det en högre mening? Här finns det något för alla småföretagare att fundera på, menar Magnus Johansson.

Att ta kommando
Att vara entreprenör är att ta kommando över sig själv. Och i början är det attraktivt men det är också ganska utmanande. Vi har haft tidigare gäster i denna podcast som har haft det tufft och stressigt innan de kommit igång. Hur klarar man av det?

Att kasta sig ut som egenföretagare utan att veta varför blir det svårt. Därför måste man ha klart för sig varför man går till jobbet. Det är inte många som ställer sig den frågan på riktigt. Och det är först när man gör det som riktningen kan sättas, vägen man skall gå. Och det som finns vid målet kanske inte är skapat av mig utan någon annan, eller vad andra gör eller tycker. Går man till botten med sin egen drivkraft kan man hitta formen för sitt företagande och få en helt annan styrka i det man gör.

Mer koll - fler valmöjligheter
Ju mer koll vi får på oss själva ju mer koll jag får på mina drivkrafter, ju fler valmöjligheter finns det. Fönstret kan vara väldigt smalt när man sitter i en stresskona. Men jag kan vidga den om jag får mer koll på mig själv.

Hur lyckas man med detta?
Närvaro är viktigt, att stanna upp och känna efter. För många är det tvärt om, bit ihop och kör på så blir det bra.

"Jag hade en chef som tyckte jag skulle gå på en ledarskapskurs, men själv ville han inte. Tänk om man skulle börja titta in i sig själv! Då vet man ju aldrig vad man hittar."

Självförtroende och självinsikt är två olika saker
Att få självförtroende är något vi bygger upp med att var duktiga på det vi gör. Men om man inte har självinsikten innan så är risken att något byggs upp som håller.

Det är viktigt som entreprenör att ha en självkänsla, att tro på sig själv. Då kan man gå vidare även i motgångar. Vi vet att precis innan man lyckas med något är det som jobbigast. Har man då inte självkänslan att stå på för att känna att detta är vad jag vill och nu testar jag detta fullt ut, så kanske man lägger av innan framgången kommer.

Man hittar mer om oss på www.humanawareness.se . Googla gärna "vägra följa john".